Torsdag d. 10/11:
I dag har vi startet et nyt forløb i MKD. Vi skal over de næste 2 gange have om animationsfilm, noget jeg glæder mig lidt til at se hvad er. Først blev vi introduceret til hvad der lå bag begrebet animation og hvad formålet var med at skulle igennem forløbet. Herunder stiftede vi også kendskab til forskellige begreber indenfor animationsgenren....
Animation handler om at gøre ting levende. Det er en æstetisk læreproces, hvori der kan skabes et rum/univers og herfra fortælle et budskab. Ved at arbejde med ex. animation kan man gennem teknikker og færdigheder lære noget om objektet (filmen), men man kan også gennem fortælling, gruppearbejde og sanser lære noget om sig selv. Man ser en film udvikle sig fra at være en ide til en historie, hvorefter den historie bliver billedliggjort og til sidst bliver bragt til live ved lyd og musik.
Animationsfilms udstyr:
Computer
Webcam
Programmer til både optagese og redigering (fx MonkyJam, Moviemaker)
Redskaber/rekvisitter
Der er forskellige måder at arbejde med animation på. Mange forskellige teknikker, og her sætter kun fantasien grænser for hvad man ønsker at udtrykke, og hvilke objekter man udtrykker sig med og på:
Stop-motion: en filmteknik, som går ud på at der bliver taget et billede, flytter minimalt på de ønskede genstande, tager et nyt billede, flytter, tager nyt foto osv. PÅ den måde ender man med en hel serie små billeder, som kan sættes sammen til en lille film. Dette skyldes at der i en stop-motion film går 24 billeder på et sekund, hvilket gør at hjernen opfanger de mange hurtige klip, som en lang film.
Under stop-motion filmene er det bl.a. muligt at lege med teknikken claymation, hvor genstandene/figurene bygget ud af modellervoks. Man kan også anvende ting som lego, bamser, og andet legetøj for at gøre hverdagstingene levende.
En anden teknik er en flyttefilm. Her hænger kameraet på et stativ over bordet/gulvet og filmer ned på lærredet ovenfra. På denne måde er det muligt og meget lettere at få ting til fx. at flyve. Ofte bruges der her papirsklip, sjove små genstande som fx slik osv.
Tegnefilm er en 3. teknik. Den klassiske (gammeldags) tegnefilm forgik ved at man tegnede en tegning, tog et billede tegnede en ny, med minimale ændringer, tog endnu et billede osv osv. For et få en sammenhængende tegnefilm kræver det en billedeserie på 500 billeder pr minut. I dag foregår stort set al tegnefilmsproduktion over computer.
Man kan også vælge at lave animation på stor skala. Det vil sige, at man fx kan gøre huse, mure, lygtepæle, pladser levende.
Sidste begreb er pixilation. Dette indebærer, at man tager levende mennesker og opbygger en film i stop-motion.
Efter vores animationsintro blev vi delt i grupper af 4. Hver gruppe fik et ordsprog og skulle ud fra dette impuls fortolke ordsproget som vi nu ønskede, opbygge en historie (storyboard), og lave en film på ca. et minut. Min gruppe fik ordsproget: "Uden mad og drikke duer helten ikke".
Der gik lidt tid med at få stykket historien sammen. Der var et væld af idéer som ikke rigtig hang sammen, og det var svært at finde den røde tråd som også hang sammen med ordsproget. Vi snakkede bl.a. meget om hvorvidt vi skulle påvise ordsproget, vende det helt på hovedet, eller lave et humoristisk tvist. Vi var alle enige om, at vi på en eller anden måde skulle have en helt som vores hovedrolle og at vi skulle have lidt humor med, men om han skulle være tyk eller tynd, doven eller kvik var lidt svært lige at få på plads.
Vi blev dog enige om at lave en satirisk reklame for McDonalds. Vi valgte at opfinde McBuff, en McD medarbejder, som får kræfter til at redde planeten ved at spise burgere, nuggets og fritter og drikke sodavand og milkshakes. På denne måde fik vi også hurtigt fastlagt, at vi ville producere en flyttefilm, da meget af vores fortælling indebærer ting der flyver, svæver eller hænger i luften. Og da ingen af os rigtig kan tegne, blev vi enige om at printe baggrunde, personer og objekter ud fra nettet (primært fra googles billedsøgning).
Vores første produktionsdag startede altså med at lave historie, finde baggrunde og billeder, skabe grundlag for nogle gode scener/scenografi, samt finde ud af hvilke proportioner vi skulle have på vores prints. Vi lagde nemlig meget vægt på, at humoren i filmen bl.a kunne understreges ved at tingene var langt ude af proportioner. Det må gerne se lidt skævt og kikset ud!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar